O n a m a

Obitelj Radanović čine otac Ivan, majka Ana te kćer Mikaela i sin Luka. Zajedničkim snagama kroje i održavaju obiteljsko gospodarstvo, čiji je nositelj mladi Luka Radanović, ujedno i jedan od najmlađih vinara upisanih u registar vinara u Republici Hrvatskoj.

Njegovanje tradicije

O b i t e l j s k e v r i j e d n o s t i

Obitelj je mjesto u kojemu počinje ljubav i u kojemu se svakome pojedincu usađuju životne vrijednosti. Njegovanje tradicije i prisjećanje na pretke razlog je zbog kojega je Luka Radanović sa svojim ocem Ivanom odlučio ljubiteljima vina pružiti mogućnost uživanja u ispijanju njihovoga obiteljskog vina, čije korijenje seže još u davnu 1925. godinu.

 

Luka Radanović Vinarija
Obiteljska vinarija

L u k a R a d a n o v i ć

Razvoj tehnologije i trendova u vinarstvu pruža mnoge mogućnosti za konstantno podizanje kvalitete, a rad u vinogradu nikada ne staje, stoga Luka i dalje uči, sluša savjete starijih i iskusnijih, no dopušta si i kreativnost pa razvija vlastite ideje u procesu proizvodnje utkajući tako dio sebe u svako vino koje možete pronaći na polici njihova podruma. Predanost i ljubav dovode do rezultata, a užitak koji oni pružaju po završetku procesa izrade pojedinoga vina neopisiv je.

Putujući, isprobavajući novitete i radeći na sebi, stigla je ideja za jedan novitet vinarije – dozrijevanje vina u amfori. Trenutno u vinariji, u jednoj amfori odležava malvazija iz 2023. godine. Selekcija je to najboljega grožđa iz navedene godine. Postupak vinifikacije započeo je maceracijom od 72 sata, kako bi se vinu dala moćna struktura, čemu će doprinijeti i mikrooksidacija terakote od koje je napravljena amfora. Sada je potrebna strpljivost, a rezultate rada očekujemo sredinom 2025. godine.

Naša priča

O v a k o j e s v e z a p o č e l o

Davne 1925. godine Lukin pradjed Ivan zasadio je prvi veći vinograd. Vinova je loza ukorijenjena u obitelj još od toga davnoga doba, a tada je bila i glavni izvor prihoda.

Ipak, 1987. godine prvi je vinograd djelomično iskrčen zbog potreba sadnje nekih profitabilnijih poljoprivrednih kultura poput krumpira. Ostao je malen dio vinograda iz kojega se proizvodilo vino za obiteljske potrebe.

Ivan Radanović, Lukin otac, potom 2010. godine odlučuje zasaditi nove vinograde na mjestima nekada postojećih vinograda obitelji Radanović. Upravo je tada odlučeno kako će čar vina Radanović biti podijeljena izvan obiteljskog i prijateljskog kruga, nudeći svakome ljubitelju vina priliku za posjet i kušanje vina Radanović, prepoznatljive bijele etikete s dvama hrastovim stablima.

vinarija-radanovic-18

Otac i sin provodili su svoja ljeta u vinogradima i u podrumu proizvodeći skromne količine vina za uzak krug ljudi. Razvio se tako interes za vinarstvo, odnosno za konkretnu proizvodnju vina, vinifikaciju i enologiju.

Nakon završenoga studija, u 26. godini, Luka preuzima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te uvodi promjene s ciljem unaprjeđenja kvalitete proizvoda i postaje nasljednik, ali i prijenosnik obiteljske tradicije dajući ljubiteljima vina priliku za uživanje u njihovom obiteljskom vinu, stvoren je tako i čitav brend vinarije – izmjena boca i stvaranje lako pamtljivih te prepoznatljivih etiketa.

Ljubav prema vinogradu

N o v i p o č e t a k n a s t a r i m t e m e l j i m a

Nakon sadnje novih vinograda 2010. godine, Luka razvija vlastiti interes za vinarstvo. On je tada bio učenik koji je pohađao srednju školu smjera tehničara za elektrotehniku, no ljubav prema vinovoj lozi koja se provlačila krvlju obitelji Radanović usmjerila ga je na Stručni studij vinarstva u Poreču.

Vinarija Radanović

P r e k o d e v e t d e s e t l j e ć a p o v i j e s t i

1925

Početak

Lukin pradjed Ivan zasadio je prvi veći vinograd.

1987

Obiteljsko gospodarstvo

Vinogradi su zbog profitablinijih poljoprivrednih kultura iskrčeni pa se vino proizvodi samo za obiteljske potrebe.

2010

Nove sorte u vinogradu

Sadnja novih vinograda na mjestima gdje su u prošlosti stajali obiteljski vinogradi.

2020

Luka Radanović

Luka preuzima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te uvodi promjene s ciljem unaprjeđenja kvalitete proizvoda.

2022

Wine&Music

Razvijanje ponude vinarije uz koncept vinsko-glazbenih večeri, na kojima pod zvijezdama uživate u ispijanju vina i glazbi uživo.

2022

Festival vina & poezije

Poticanje i njegovanje književnoga stvaralaštva te književnog izričaja na čakavštini, a sve na temu vina i istarske vinske tradicije.